Kapat

aed avantaj kart viyana üniversiteleri

footer

 

 

 

 
WEBAED

Sık Sorulanlar

 

1. Öğrenim Dili Nedir?

Avusturya'da eğitim dili Almancadır. Avusturya Üniversitelerinde lisans, master veya Doktora yapmak isteyen öğrenciler Almanca yeterlilik sınavını vermelidirler. Bu süre ortalama 1 yıldır. Ancak öğrencilerin 3 dönem (1,5 yıl) Almanca öğrenme hakları vardır.

Viyana Üniversitesinde ve Teknik Üniversitede bazı dersler isteğe bağlı olarak ingilizce verilebilmektedir.

2. Hiç Almanca bilmiyorum ne yapacağım ?

Avusturya´ya öğrenim amacıyla gelen öğrencilerin % 95 i Almanca bilmeden gelmekte, üniversite kayıtları yapıldıktan sonra öğrenciler üniversitenin yönlendirmiş olduğu dil kurslarında yukarda da belirtilen süre içerisinde Almanca öğrenmektedirler.

3. Dil Kursu Ücretleri Ne Kadardır?

Üniversite öğrencileri genellikle üniversite bünyesinde bulunan kurslara gitmektedirler. Bu kurslar 3,5 ay sürer ve kursta toplam 250 saatlik bir program uygulanır.3 kursdan ikisinin ücreti 400 Eurodur. Digeri ise 750 dur.

4. Avusturya'da Eğitim Ücreti Ne Kadardır?

Avusturya'da Dönemlik Harç ücreti 380 Euro dur. Yani yıllık 760 Euro Harç ücreti bulunmaktadır.

5. Eğitim süresi ne kadar?

http://www.avrupaegitim.com/lisansyuksek.php

6. Avusturya Üniversitelerine Ne Zaman Başvuru Yapılabilir?

Kış Dönemi (Wintersemester) için 1 Eylül, Yaz Dönemi (Sommer semester) için 1 Şubat tarihlerine kadar başvuru yapılabilir.

7. Türkiye´de Üniversitede halen okumaktayım, geçiş yaparsam almış olduğum dersleri saydırabilir miyim?

Eğitimlerinin kalan kısmını Avusturya da devam ettiren öğrenciler dil kursundan sonra ders almaya başladıklarında Transkiriptlerinin tercümesi ile bölümlerindeki almış oldukları denk dersleri saydirabilmektedirler. Bu konuda öğrencilerimize yardımcı olmaktayız. .

8. Bölüm değiştirebilir miyim?
Ögrenciler ÖSS tarafından yerleştirildikleri bölümü, bu bölüm Avusturya´da yok ise içerik olarak en yakın olan bölüm üzerinden eğitim alma hakları bulunmaktadır. İsteğe bağlı bölüm değisimi yapılamamaktadır. Ailesi (anne, baba, eş) Avusturya´da bulunan öğrenciler için ayrıcalıklar bulunmaktadır…
9. Askerliğimi tecil ettirebilir miyim?
Avusturya´ya gelmeden önce askerlikle alakası olmayan öğrenciler Avusturya´daki üniversitelerine kayit olduktan sonra Avusturya´da Türkiye Konsolosluğu´nda Öğrenci dosyası açtırarak askeriliklerini tecil ettirebilmektedirler. Askerliği daha öncesinden tecil etmiş olan öğrenciler yanlarında tecilli olduğuna dair belgeyi de ibraz ederek askerlik tecillerini uzatabilmektedirler.
10. YÖK denkliği var mı?

Yurtdışından alınan bir diplomanın denkliği ile ilgili onay verilebilmesi için, diplomanın alındığı kurumun ve ilgili programın Yükseköğretim Kurulu tarafından ilgili kanun gereği tanınmış olması gerekmektedir. Yükseköğrenimlerini yurtdışında yapmak isteyen ve lise öğrenimlerini Türkiye'de tamamlayan Türk uyruklu öğrencilerin; Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmiş ve taban puanı tutturmuş olmaları gerekmektedir. Zaten ÖSS ile yerleşemeyen öğrencilerin Avusturya üniversitelerinde okuma hakkı yoktur. Bu kriter de denklik için gerekli ve yeterli sarttır.

Ayrıntılı bilgi için:
Yükseköğretim Kurulu Denklik Birimi
06539 Bilkent Ankara
Tel : 0312 298 7142
Fax : 0312 266 4744
http://www.yok.gov.tr

11. Öğrencilerin Çalışma Hakkı Var mıdır?

Avusturya Hükümetinin 01.01.2003 tarihi itibariyle aldığı kararla yabancı öğrenciler aylık 600 €'yu geçmeyecek şekilde çalışabilirler. Ancak özellikle ilk yıl (Almanca bilmeyenler için) iş bulmakta zorluklar yaşanmaktadır.

12. Master ve Doktora Nasıl Yapılır?

Avusturya eğitim sisteminde Türkiye'deki eğitim sistemi ile farklı olarak lisans eğitimi yoktur. şğrenciler 4 yıllık lisans eğitimi aldıktan sonra Magister olur (yani master yapmış olurlar) ve doktora yapma hakkına sahip olurlar. Türkiye'den lisans eğitimini tamamlayıp gelen öğrenciler üniversitenin belirlediği eksik derslerini tamamlayarak doktora yapma hakkı kazanırlar.

13. Burs alabilir miyim?

Burs imkanlari ile alakali linki tiklayiniz. http://www.avrupaegitim.com/burslar.php

14. Geçim masraflari ne kadar, yaklaşık harcamalarım ne tutar?
http://www.avrupaegitim.com/masraflar2008.php
15. Üniversite Bitince Avusturya`da Kalınabilir mi?
Avusturya Yasalarına göre üniversiteyi Avusturyada bitiren bir kişi Schlüsselkraft(Anahtar Güc) olarak iş bulması durumunda Calışma ve Oturum hakkı alabilir.
16. Üniversite Kabulünün çıkma süresi ne kadardır?
Avusturya Üniversiteleri özerk bir yapıya sahiptir, yani Türkiyedeki YÖK veya ÖSYM gibi merkezi yerleştirme yapan kurumlar bulunmamaktadır.. Üniversiteler kabul edecekleri öğrencileri kendileri belirlemekte, öğrencilerden istenilen evraklar da üniversiteye göre değişiklik arzetmektedir..Buna bağlı olarak her üniversitenin kabul verme süresi de farklıdır.. Bu süreç 2 ile 10 hafta arası değişebilmekte, ortalama olarak 5-6 hafta arasında sürmektedir.

17. Öğrenci vizesinin çıkma süresi ne kadardır?

Avusturya`ya gelen öğrencilerdeki artış vize alımlarında zorlukları beraberinde getiriyor. Türkiyedeki Avusturya Konsolosluklarının vize evraklarını Avusturya Belediyelerine geç ulaştırmaları, Belediyelerdeki yoğunluğun artmasına rağmen çalışan memur sayısının artırılmaması vize bekleme sürecini uzatıyor. Son zamanlarda öğrencilerin vize başvurularının sonuçlanması 2 ile 8 hafta kadar sürebilmektedir. Şuanda vizelerin çıkma ortalaması 5 hafta civarındadır.

AED olarak öğrencilerimizi Avusturyada Üniversite okumaya karar verirken bu bekleme sürecini göze almaları konusunda uyarıyoruz. İyi bir planlama ile bu bekleme süreci Avusturya için çok güzel bir ön hazırlık olarak değerlendirilebilir. Zira öğrencilerimizin büyük çoğunluğu ön Almanca bilgisi olmadan Avusturyaya gelmekte ve eğitim sürecinde bunun zorluklarını görmektedir. Vize bekleme sürecinde takip edilecek bir Almanca Kursu Almanca eğitimine Türkçe olarak ön giriş yapmak için bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirilebilir.
 

 

 

 

AED, Avrupa Eğitim Danışmanlığı © 2004-20011