Kapat

aed avantaj kart viyana üniversiteleri

footer

 

 

 

 
WEBAED

Lisans & Yüksek Lisans


Avusturya üniversiteleri kısmi olarak 2003 yılından beri Anglo-Sakson eğitim sistemine geçiş çalışmalarını yürütmektedir. Birlikte eğitim verilen Lisans ve Yüksek Lisans Eğtimi (Diplomstudium) ayrı ayrı:

- Lisans Eğtimi (Bakkalaureatsstudium) 3 yıl
- Yüksek Lisans (Magisterstudium) 2 yıl

olarak Türkiye´deki gibi uygulanmaya çalışmaları devam etmektedir. Teknik bölümlerde bu sisteme yaklaşık olarak tamamen geçilme aşamasında iken sözel bölümlerde bu geçiş yavaş yavaş devam etmektedir.

3 yıllık üniversite (BA) eğitimini Avusturya´da tamamladıktan sonra 2 yıllık master eğitimi almak isteyen ögrenciler direk Master eğitimi alabilir ve ardından doktora eğitimini takip edebilirler.

Bu sisteme göre lisans eğitimlerini Türkiye´de tamamlamış ve Avusturya´da yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler Türkiye´de lisans eğitimi çerçevesinde yapmış oldukları dersleri kabul ettirirler, ilgili komisyonun eksik gördüğü dersleri yaptıktan ve tezlerini yazdıktan sonra lisans + yüksek lisans`tan mezun olarak Magister (Master) ünvanini alırlar. Sonrasında istedikleri takdirde herhangi bir sınava tabii olmadan direkt doktora programına geçme hakları vardır.

Türkiye´de lisans eğitimi alan öğrenciler Avusturya´da aynı veya benzer bir bölüme geçiş yapabilirler. Yüksek lisans çerçevesinde geçiş yapan öğrenciler için de benzer bir durum söz konusudur, Eğer Türkiye´de alınan dersler varsa bu dersleri Avusturya´da kabul ettirirler ve eğitimlerine bu şekilde devam ederler. Mezun olduklarında yine Magister ünvanina sahip olurlar ve doktora eğitimlerine başlayabilirler.

Avusturya´da lisans eğitimine başlamak isteyen öğrenci, okumak istediği bölümü Türkiye`de kazanmış olmalıdır.

Öğrenci Türkiye`de hangi bölüme yerleştirildiyse Avusturya´da da o bölümde veya çok yakın diğer bölümlerde okuma hakkına sahiptir.

2 yıllık yüksek okul programlarının Avusturya´da karşılığı yoktur.
Kişi Türkiye´de 4 yıllık bir programa yerleştirilmiş olmalıdır. Öğrencinin ÖSYM tarafından yerleştirilmiş olması yeterlidir; ayrıca üniversiteye kayıt olmasına gerek yoktur.

Avusturya´daki gurbetçi ailelerin Türkiye´deki çocukları ya da eşi Avusturya´da bulunan ve yüksek ögrenim görmek isteyen öğrenciler ÖSS den barajı aşmaları halinde ailelerinin (anne-baba ya da eş) hakları çerçevesinde Avusturya´da istenilen bölümü okumaya hak kazanabilirler. (Ayrıntı için bağlantıya geçiniz.)


Lisans başvurusu için gerekli belgeler:

• Lise diploması
• ÖSYS sonuç / yerleştirme belgesi
• Üniversitede okuyor iseniz Öğrenci Durum Belgesi
• Üniversitede okuyor iseniz not dökümü (Transkript)

Master programlarının giriş şartları bölümden bölüme değişebilmektedir, aşağıda genel başvuru koşullarını/belgelerini bulacaksınız:


Yüksek Lisans başvurusu için gerekli belgeler:

• Üniversite diploması veya mezuniyet belgesi
• Türkiye`deki üniversitelerde Master yapma hakkına sahip olduğunuza ilişkin belge (LES sonuç belgesi; Master öğrencisi iseniz ögrenci belgesi)
• Eğer yüksek lisans eğitimine başlayıp ders verdiyseniz not dökümü (Transkript)


 

 

 

AED, Avrupa Eğitim Danışmanlığı © 2004-20011