Kapat

aed avantaj kart viyana üniversiteleri

footer

 

 

 

 
WEBAED

Avusturyada Eğitimin Genel Özellikleri:

Avusturya Üniversiteleri, Avrupa ve Dünya Üniversiteleri arasında önde gelen köklü bir eğitim geleneğine sahiptir. Özellikle tarihi altı yüzyılı aşan, içerisinden pek çok bilim adamı, sanatçı ve devlet adamı çıkarmış Viyana Üniversitesi, hem Avrupa üniversite sistemi ve anlayışına, hem de tüm Avrupa kültür, sosyal ve siyasal yaşamına çok önemli katkılarda bulunmuş bir üniversitedir. Sigmund FREUD gibi Avrupa ve Dünya tarihine damgasını vurmuş önemli şahsiyetleri yetiştirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. 

Genel Özellikler

Çok yakın bir tarihe kadar Avusturya Üniversitelerinde Lisans ve Mastır programları birlikte okutulmaktaydı (Diplomstudium). Yani mezun olan öğrenciler direkt olarak Masterlerini yapmış olarak Üniversitelerini bitiriyorlardı. 2003 yılında yürürlüğe giren değişikliklerle birlikte kademeli olarak Avusturya Üniversiteleri Anglo-Sakson eğitim sistemine geçmiş, "Lisans" ve "Yüksek Lisans" programları birbirinden ayrılmıştır. İlk 3 yıllık üniversite eğitimi tamamlandığında "Bakkalaureat" ünvanına (Lisans derecesi) sahip olunur. Bu ünvan Türkiye`deki 4 yıllık normal üniversite eğitimine denk gelmektedir. İstenildiği takdirde 2 yıllık eğitimle "Magister" ünvanını alabilirsiniz ki bu Tükiye`de Master/Yüksek Lisans eğitimine denktir.

Avusturya Üniversitelerinde Türkiye’de olduğu gibi yaz ve kış olmak üzere 2 akademik dönem bulunmaktadır. Bazı üniversiteler temmuz-ağustos-eylül ayları içerisinde yaz okulları da sunmaktadır. Üniversitelerde sınıf geçme sistemi değil kredili sistem mevcuttur. Her Sömestr başında öğrenciler hangi dersleri, hangi profesörde ve hangi tarihlerde alabileceklerini belirten bir kitapçık satın alırlar veya üniversitenin internet adresinden indirirler. Öğrenci kendi ders planını bu kitapçik yardımıyla kendisi oluşturur. Mezun olabilmek için gerekli olan zorunlu, zorunlu seçmeli ve seçmeli dersleri alarak eğitimlerine devam ederler. Her kategori için çok sayıda seçenek vardır; öğrenciler ilgi, bilgi ve akademik yönelimine göre ders cetvelini hazırlar. Bu liberal uygulama öğrenciler için pek çok avantaji beraberinde getirmektedir. Dönem başlarında bölüm ve derslerle ilgili üniversitelerin öğrenci dernekleri tarafından ayrıca yönlendirme seminerleri düzenlenmektedir.

Avusturya üniversitelerinde eğitim dili Almancadır. Almanca bilmeyen yabancı öğrenciler Almanca yeterlilik sınavını geçmek zorundadırlar. Bu sınava hazırlık amacıyla üniversiteler kurslar sunmaktadırlar. Hiç Almanca bilmeyen bir öğrenci bu kurslara ortalama 2 dönem devam eder ve sene bitiminde öğrenimine Almanca devam edebilecek derecede bir dil yetkinliğine kavuşur.

Lisans Eğitimi

Avusturya  Üniversitelerinden kabul alabilmeniz için liseden mezun olup ÖSS`de başarılı olmanız yeterlidir. Avusturya Üniversitelerinden kabul almak için Almanca bilmek ön şart değildir. Üniversite, öğrencilerine kendi hazırlık kurslarında Almanca eğitimi vermektedir. Viyana`da bu dil eğitimi Özel Dil Kursları tarafından, Avusturyanın diğer şehirlerinde ise Üniversitenin kendi bünyesindeki hazırlık sınıflarında verilmektedir.

Tükiye'de Lisans eğitimlerinin bir kısmını tamamlamış olan öğrenciler Avusturya Üniversitelerine kayıt olduktan sonra o zamana kadar yapmış oldukları ortak dersleri saydırabilirler.

Yüksek Lisans / Mastır Eğitimi

Üniversiteyi bitirip Avusturyada Yüksek Lisans / Master yapmak isteyen öğrencilerimizin LES Sınavından başarılı olmaları gerekmektedir. Bu durumda Avusturya Üniversiteleri ile Türkiye Üniversiteleri Lisans Programlarındaki farklardan kaynaklanan 4-5 civarında fark dersleri verilebilmektedir. Bu derslerin de Yüksek Lisans / Mastır eğitimine baslamadan önce verilmesi gerekmektedir.

Avusturya Eğitim Sisteminde Lisans eğitiminden Yüksek Lisans`a geçerken veya Yüksek Lisansı tamamlayıp Doktora Programına başlarken herhangi bir sınav yapmanız gerekmemektedir. Yani direkt olarak bir sonraki Üniversite programına başlayabilirsiniz.

 

Avusturya'da Üniversite Öncesi Okul Sistemi:

 

 

 

 

AED, Avrupa Eğitim Danışmanlığı © 2004-20011